Hva slags mat spiser man etter en fedmeoperasjon? 

Så hvordan skal man egentlig leve etter en fedmeoperasjon? Vi har jo alltid lært at grønt er sunt, og at vi skal spise variert. Halve middagstallerken skal inneholde grønnsaker. Men etter en operasjon så er det så liten plass til mat, at prioriteringen blir annerledes. Proteiner er plutselig det beste vi kan tilby kroppen vår. Proteiner som vi finner i egg, ost, kylling og rent kjøtt. Ja, i flere produkter også, men det snur opp/ned på alt vi har lært.

Når jeg spiser middag så må jeg gjerne ta grønnsaker, men ikke før jeg har fått i meg alt kjøttet. På brødskiva med gulost bør jeg heller ta to lag med gulost framfor å legge på paprika, agurk e.l. Derfor vil vi være avhengig av å ta vitaminer som tilskudd resten av livet. Antall måltider om dagen bør ligge på ca 6, så veldig mye av "mat-styret" går etter klokka. 

I Norge er det i hovedsak to typer operasjoner som tilbys. Det er gastric bypass, hvor magesekken sjaltes ut og tarmene kobles om. Så er det gastric sleeve, hvor ca 85% av magesekken skjæres bort. Det er sistnevnte operasjon jeg har tatt. Størrelsen og formen på min magesekk er nå omtrent som en wienerpølse. Så det sier seg selv at jeg blir veldig fort mett. Jeg kan f.eks. ikke spise og drikke samtidig, da det ikke er plass til begge deler. Etterhvert vil den utvide seg noe, men det er nå min jobb resten av livet å sørge for at jeg ikke går opp igjen i vekt. 

Jeg har fortsatt sult- og metthetsfølelse, men på en helt annen måte enn før. Jeg har vært nødt til å lære meg kroppens "nye" signaler. Hvis det er noe magen min ikke vil ha etter operasjonen, så kaster jeg opp. Ikke på måten som jeg før forbandt med oppkast - men magen støter det ut. Det er en ting jeg foreløpig har hatt slik reaksjon på, og det er spaghetti/pasta. 

Så vil jeg si litt om dette med mat sett fra et annet perspektiv. Vi overvektige har en tendens til å skamme oss over det vi putter i oss. Det er viktig å jobbe med den biten! Jeg følte meg SÅ godt forberedt, men merket i starten at jeg faktisk følte at jeg overspiste hvis jeg ble mett. Jeg måtte jobbe beinhardt med min egen holdning til mat på dette. Vi MÅ spise etter en sånn operasjon, og vi må gjøre det med god samvittighet. Mange vil ikke forstå at du velger bare kjøttet f.eks., og syns det er rart at du ikke spiser mer grønt nå som du er operert og vil ned i vekt. Til det vil jeg si som vi lærte på kurset; bare tilgi dem. Du MÅ ikke bruke energi på å forklare alt om maten din hvis du ikke orker. Men tilgi dem deres uvitenhet, og vær trygg på at DU gjør det rette. Hele denne prosessen har gitt meg en mestringsfølelse. Jeg har blitt en ekspert på min kropp og min måte å håndtere dette på. Og nå når jeg er trygg i den rollen blir jeg ikke så lett "hakkemat" for andre heller. 

Sånn ellers vil jeg bare si; operasjon var riktig for MEG, da jeg ikke klarte å snu om på livet selv etter så mange år med overvekt. Det er ikke dermed sagt at det er riktig for DEG. Og jeg gjorde det kun for helsa, ikke for utseendet. Husk at du er nydelig uansett! <3 

4 kommentarer

FysioIsa

27.03.2017 kl.19:02

Nyttig info! Og bra du gjør det for DEG :)

Heidi Wang

27.03.2017 kl.20:09

FysioIsa: Tusen takk! :) :)

casss

29.03.2017 kl.20:00

Så bra at du gjorde det for deg, alt for mange idag som tar operasjoner for andre. :)

Heidi Wang

29.03.2017 kl.21:52

casss: Tusen takk for det! :)

Skriv en ny kommentar

Heidi Wang

Heidi Wang

46, Vestre Toten

Kategorier

Arkiv

hits