Hva slags mat spiser man etter en fedmeoperasjon?



 

S hvordan skal man egentlig leve etter en fedmeoperasjon? Vi har jo alltid lrt at grnt er sunt, og at vi skal spise variert. Halve middagstallerken skal inneholde grnnsaker. Men etter en operasjon s er det s liten plass til mat, at prioriteringen blir annerledes. Proteiner er plutselig det beste vi kan tilby kroppen vr. Proteiner som vi finner i egg, ost, kylling og rent kjtt. Ja, i flere produkter ogs, men det snur opp/ned p alt vi har lrt.

Nr jeg spiser middag s m jeg gjerne ta grnnsaker, men ikke fr jeg har ftt i meg alt kjttet. P brdskiva med gulost br jeg heller ta to lag med gulost framfor legge p paprika, agurk e.l. Derfor vil vi vre avhengig av ta vitaminer som tilskudd resten av livet. Antall mltider om dagen br ligge p ca 6, s veldig mye av "mat-styret" gr etter klokka. 

I Norge er det i hovedsak to typer operasjoner som tilbys. Det er gastric bypass, hvor magesekken sjaltes ut og tarmene kobles om. S er det gastric sleeve, hvor ca 85% av magesekken skjres bort. Det er sistnevnte operasjon jeg har tatt. Strrelsen og formen p min magesekk er n omtrent som en wienerplse. S det sier seg selv at jeg blir veldig fort mett. Jeg kan f.eks. ikke spise og drikke samtidig, da det ikke er plass til begge deler. Etterhvert vil den utvide seg noe, men det er n min jobb resten av livet srge for at jeg ikke gr opp igjen i vekt. 

Jeg har fortsatt sult- og metthetsflelse, men p en helt annen mte enn fr. Jeg har vrt ndt til lre meg kroppens "nye" signaler. Hvis det er noe magen min ikke vil ha etter operasjonen, s kaster jeg opp. Ikke p mten som jeg fr forbandt med oppkast - men magen stter det ut. Det er en ting jeg forelpig har hatt slik reaksjon p, og det er spaghetti/pasta. 

S vil jeg si litt om dette med mat sett fra et annet perspektiv. Vi overvektige har en tendens til skamme oss over det vi putter i oss. Det er viktig jobbe med den biten! Jeg flte meg S godt forberedt, men merket i starten at jeg faktisk flte at jeg overspiste hvis jeg ble mett. Jeg mtte jobbe beinhardt med min egen holdning til mat p dette. Vi M spise etter en snn operasjon, og vi m gjre det med god samvittighet. Mange vil ikke forst at du velger bare kjttet f.eks., og syns det er rart at du ikke spiser mer grnt n som du er operert og vil ned i vekt. Til det vil jeg si som vi lrte p kurset; bare tilgi dem. Du M ikke bruke energi p forklare alt om maten din hvis du ikke orker. Men tilgi dem deres uvitenhet, og vr trygg p at DU gjr det rette. Hele denne prosessen har gitt meg en mestringsflelse. Jeg har blitt en ekspert p min kropp og min mte hndtere dette p. Og n nr jeg er trygg i den rollen blir jeg ikke s lett "hakkemat" for andre heller. 

Snn ellers vil jeg bare si; operasjon var riktig for MEG, da jeg ikke klarte snu om p livet selv etter s mange r med overvekt. Det er ikke dermed sagt at det er riktig for DEG. Og jeg gjorde det kun for helsa, ikke for utseendet. Husk at du er nydelig uansett! <3 

4 kommentarer

FysioIsa

27.03.2017 kl.19:02

Nyttig info! Og bra du gjr det for DEG :)

Heidi Wang

27.03.2017 kl.20:09

FysioIsa: Tusen takk! :) :)

casss

29.03.2017 kl.20:00

S bra at du gjorde det for deg, alt for mange idag som tar operasjoner for andre. :)

Heidi Wang

29.03.2017 kl.21:52

casss: Tusen takk for det! :)

Skriv en ny kommentar

Heidi Wang

Heidi Wang

46, Vestre Toten

Kategorier

Arkiv

hits